Luonnonsuojelu
ELY-keskukset edistävät ja valvovat luonnon- ja maisemansuojelua. Luonnon monimuotoisuutta turvataan suojelemalla ja hoitamalla arvokkaita luontotyyppejä ja uhanalaisia eliölajeja. Lisäksi huolehditaan, että luontoarvot otetaan huomioon myös maankäytön suunnittelussa.
ELY-keskukset suunnittelevat yhteistyössä Metsähallituksen luontopalvelujen kanssa Natura 2000 -alueiden hoitoa ja käyttöä sekä toteuttavat vapaaehtoisuuteen perustuvaa luonnonsuojelua Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman (METSO) avulla. Lisäksi ELY-keskukset ovat mukana hankkeissa, joissa kunnostetaan ja hoidetaan arvokkaita perinnemaisemia.
ELY-keskukset hankkivat valtiolle alueita erilaisten luonnonsuojeluohjelmien toteuttamista varten ja perustavat luonnonsuojelualueita yksityismaille yhteistyössä maanomistajien kanssa.
Lisätietoa luonnonsuojelun aiheista on ympäristöhallinnon verkkosivuilla, ks. linkit oikealla.
Kuva: Tapio Heikkilä / Ympäristöhallinnon kuvapankki
TIETOA ALUEELTA
Luonnonsuojelu - Varsinais-Suomi ja Satakunta
(Varsinais-Suomen ELY-keskus vastaa ympäristöasioista myös Satakunnan alueella)
Varsinais-Suomen ELY-keskus turvaa luonnon monimuotoisuutta Varsinais-Suomen ja Satakunnan maakunnissa kehittämällä luonnonsuojelualueiden verkostoa sekä suojelemalla arvokkaita luontotyyppejä ja uhanalaisia eliölajeja. Suojelualueverkostoa täydennetään erityisesti vapaaehtoisuuteen perustuvan METSO-ohjelman avulla. Alueellamme on merkittäviä perinnebiotooppeja, joiden hoidolla turvataan lajien ja luontotyyppien säilymistä. ELY-keskus vaikuttaa alueiden käyttöön siten, että luonnon monimuotoisuus ja virkistyskäyttö tulevat turvatuiksi.
Lounais-Suomessa on rannikkosijainnista ja ilmasto-olosuhteista johtuen varsin moninainen ja lajirikas luonto. Saaristomeri ja Selkämeri ovat maailmanlaajuisestikin ainutlaatuisia luonto- ja maisemakokonaisuuksia niin vesiluonnon kuin saarten ja rannikon osalta. Viljava rannikko sisältää sekä lehtoja että lintuvesiä. Sisämaata luonnehtivat Salpausselän ja muiden harjujen harjumetsät lähteineen sekä avoimia peltomaisemia halkovat jokinotkot. Pohjois-Satakunnan alueella on runsaasti soita, erämaisempia alueita sekä harjumuodostumia. Erityisen arvokkaita ovat alueen perinnebiotoopit ja paahdeympäristöt, joissa esiintyy valtakunnallisesti hyvin merkittävä osa koko Suomen uhanalaislajistosta.
- Luonnonsuojelutehtävien henkilöstö ja aluejako.pdf
- Luonnonhoitoa yhdessä (YouTube)
Luontoon saa koskea. Luonnon monimuotoisuutta hoitavat ja suojelevat tahot kokoontuivat jakamaan tietoa ja kokemuksia 29.-30.11.2016 Turussa - Natura 2000 –alueet – Varsinais-Suomi ja Satakunta (ymparisto.fi)
ota yhteyttä
- Ympäristöasioiden asiakaspalvelu
0295 020 900 ma–pe klo 9–16 (pvm/mpm)
ympariston.asiakaspalvelu (at) ely-keskus.fi
muualla verkossa
- Luonto (ymparisto.fi)
- Jokamiehen oikeudet (ymparisto.fi)
- Lajit (ymparisto.fi)
- Rauhoitettujen lintujen aiheuttamat haitat - mitä voin tehdä? (ymparisto.fi)
- Luontotyypit (ymparisto.fi)
- Maisemat (ymparisto.fi)
- Vieraslajiportaali (vieraslajit.fi)
Luonnonsuojeluohjelmat ja -alueet
- Luonnonsuojeluohjelmat (ym.fi)
- Luonnonsuojelualueet (ym.fi)
- Suomen Natura 2000 -alueet (ymparisto.fi)
Luonnonsuojelualueen perustaminen
- METSO – Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelma (metsonpolku.fi)
- Luonnonsuojelu yksityismailla (ym.fi)